Występowanie:
Karp – ryba spokojnego żeru, występuje najczęściej w wodach stojących, dobrze nagrzewających się, spotkamy go również w rzekach z nurtem o małym uciągu
Odżywianie:
bezkręgowce (robaki, larwy owadów, ślimaki), warzywa (np.: ziemniaki), owoce (np.: śliwki), ziarna zbóż (np.: żółta kukurydza), większe osobniki zjadają również małe ryby
Przynęty:
najczęściej używane przynęty to czerwony i biały robak, kukurydza, gotowany ziemniak, kulki proteinowe
Tarło:
tarło przypada na V – VI, temp wody 19 – 20C
Ochrona:
wymiar ochronny zazwyczaj: 30 cm
okres ochronny: brak
Metody połowów:
gruntowa ze spławikiem lub bez, metoda „włosowa”
Porada wędkarska:
Miejsce żerowania karpia jest stosunkowo łatwe do określenia – widoczne na powierzchni wody bąbelki sygnalizują jego obecność, a towarzyszy temu często spławianie się przy powierzchni wody. Dobrym sposobem na złowienia karpia jest systematyczne nęcenie grubym ziarnem – przynętą, której nie może w całości chwycić drobnica. Nie przesadzajmy jednak z nęceniem, gdyż mała ilość lub brak tego gatunku w łowisku może spowodować zaleganie zanęty na dnie i zamiast pomóc może przynieść wręcz skutek odwrotny. Karp jest rybą bardzo ostrożną, a zarazem ciekawą, brania zazwyczaj są jednak bardzo gwałtowne lub charakteryzują się płynnym tzw. „odjazdem” Niejednokrotnie długie oczekiwanie na branie (nawet kilkudniowe) rekompensuje niezapomnianymi wrażeniami znad wody na długie lata.