Karp – charakterystyka

przez inforyby.pl

 

Występowanie:
Karp – ryba spokojnego żeru, występuje najczęściej w wodach stojących, dobrze nagrzewających się,  spotkamy go również w rzekach z nurtem o małym uciągu

Odżywianie:
bezkręgowce (robaki, larwy owadów, ślimaki), warzywa (np.: ziemniaki), owoce (np.: śliwki), ziarna zbóż (np.: żółta kukurydza), większe osobniki zjadają również małe ryby

Przynęty:
najczęściej używane przynęty to czerwony i biały robak, kukurydza, gotowany ziemniak, kulki proteinowe

Tarło:
tarło przypada na V – VI, temp wody 19 – 20C

Ochrona:
wymiar ochronny zazwyczaj: 30 cm
okres ochronny: brak

Metody połowów:
gruntowa ze spławikiem lub bez, metoda „włosowa”

Porada wędkarska:
Miejsce żerowania karpia jest stosunkowo łatwe do określenia – widoczne na powierzchni wody bąbelki sygnalizują jego obecność, a towarzyszy temu często spławianie się przy powierzchni wody. Dobrym sposobem na złowienia karpia jest systematyczne nęcenie grubym ziarnem – przynętą, której nie może w całości chwycić drobnica. Nie przesadzajmy jednak z nęceniem, gdyż mała ilość lub brak tego gatunku w łowisku może spowodować zaleganie zanęty na dnie i zamiast pomóc może przynieść wręcz skutek odwrotny. Karp jest rybą bardzo ostrożną, a zarazem ciekawą, brania zazwyczaj są jednak bardzo gwałtowne lub charakteryzują się płynnym tzw. „odjazdem” Niejednokrotnie długie oczekiwanie na branie (nawet kilkudniowe) rekompensuje niezapomnianymi wrażeniami znad wody na długie lata.

 

To powinno Ci się spodobać

error: Content is protected !!